Are you Stroke Smart? Calculate your Stroke Smart Score | Max Healthcare
  1. https://www.maxhealthcare.in/blogs
  2. https://www.maxhealthcare.in/blogs/blogs/neurosciences-interventional-neurology
  3. https://www.maxhealthcare.in/blogs/blogs/neurosciences-interventional-neurology/index.php

Get Second Opinion

Please provide your phone number with country code

Doc Connect

Hospital : 
Max Super Speciality Hospital, Saket
Description: 
  • Robotic Urological Surgery: 15 years journey 
    Dr. Rahul Yadav, Dr. Anant Kumar
  • Robotic surgery is the latest in advanced onco surgical procedures 
    Dr. Harit Chaturvedi
  • Percutaneous balloon aortic valvuloplasty & balloon dilatation of aortic coarctation in a 10 year old child 
    Dr. Neeraj Awasthy, Dr. Sushil Shukla
  • Role of CT/MR imaging and echocardiography in evaluation of valsalva sinus aneurysm 
    Dr. Reena Anand, Dr. Raj Kumar, Dr. Divya Malhotra, Dr. Bharat Aggarwal
  • Risk factors for patients undergoing treatment for Breast Cancer
    Ms. Kanika Arora, Ms. Ritika Samaddar
  • Radiology Case of The Month 
    Dr. Nafisa Shakir Batta, Dr. Dhruv Jain
Date: 
October, 2015 :15
Emergency Call Button

DELHI / NCR : 011-4055 4055

MOHALI : 0172-665 2666

DEHRADUN : 0135-667 3666

BATHINDA : 0164-660 1666

 

Bio Medical Waste Report For Shalimar Bagh

Month Red Autoclave(Infected Plastic Waste) Yellow- Incineration(AnatomicalWaste & Soiled Waste) Blue Autoclave (Glass- Bottles) Black Cytotoxic- Incineration( Cytotoxic Contaminated Items) White- Sharp Total Bags Total Weight(In KG's)
  No. of Bags Weight (in KG's) No. of Bags Weight (in KG's) No. of Bags Weight (in KG's) No. of Bags Weight (in KG's) No. of Bags Weight (in KG's)    
Apr-17 924 2963.50 954 2994.10 239 1017.30 103 279.20 1645 606.40 3865 7861.00
May-17 1175 4624.12 1028 3498.40 276 1524.34 87 195.01 1803 823.85 4369 10665.71
Jun-17 1060 4511.45 902 2886.66 293 1324.05 76 194.00 2057 1100.69 4388 10016.85
Jul-17                     0 0.00
Aug-17                     0 0.00
Sep-17                     0 0.00
Oct-17                     0 0.00
Nov-17                     0 0.00
Dec-17                     0 0.00
Jan-18                     0 0.00
Feb-18                     0 0.00
Mar-18                     0 0.00
YTD 3159 12099.065 2884 9379.155 808 3865.69 266 668.705 5505 2530.94 12622 28543.555

New Stent Prices

Sr. No. Type Name of Manufacturer PRICE TO PATIENT (INCLUDING LOCAL TAXES PER NPPA ORDER)
1 Xience Prime Drug Eluting Stent Abbott Healthcare Pvt.Ltd 24,999.00
2 Xience Xpedition Abbott Healthcare Pvt.Ltd 29,284.50
3 Xience Alpine Abbott Healthcare Pvt.Ltd 29,284.50
4 Resolute Integrity India Medtronic Pvt. Ltd 29,284.50
5 Endeavour Resolute India Medtronic Pvt. Ltd 23,625.00
6 Firehawk Micro Port Microport 29,284.50
7 Biomime Drug Eluting Stent Meril Lifesciences Ltd 25,000.00
8 Evermine 50 Meril Lifesciences Ltd 29,284.50
9 Biomime Morph Meril Lifesciences Ltd 29,284.50
10 Biomime Branch Meril Lifesciences Ltd 29,284.50
11 Supraflex Sirolimus Eluting Stent Sahajanand Medical Technologies Pvt Ltd 23,625.00
12 Yukon Choice Flex Stent Translumina Therapeutics LLP 24,000.00
13 NexGen Meril Lifesciences Ltd 7,770.00
14 Cobal+C Mini Stent Relisys Medical Devices Ltd 7,770.00

Are you Stroke Smart? Calculate your Stroke Smart Score

Home >> Blogs >> Neurosciences Interventional Neurology >> Are you Stroke Smart? Calculate your Stroke Smart Score

Clinical Directorate

For more info please call 8744 888 888, or mail at homecare@maxhealthcare.com

Stroke

Are you Stroke Smart? Calculate your Stroke Smart Score

Dr, Chandril Chugh - Max Saket
Senior Consultant & Head – Interventional Neurology
Neurosciences, Interventional Neurology

Let’s see if you are stroke smart. Below are eleven questions based on general knowledge about stroke. Try and answer them and then score yourself to see if you are a Stroke Novice or a Stroke GOD.  Every question is one point.

1. What is Stroke?

  • Is it how you swim?
  • Related to cricket?
  • A brain emergency
  • A heart disease.
  • Its bad, but I don’t know what it is exactly

Answer: Stroke is rapid and sudden damage to the brain. Also known as brain attack or paralytic attack.

2. How common is a stroke?

  • Very rare, haven’t heard anything about it.
  • It's common but I will never see it in my life.
  • Who cares!!!
  • It’s so common that someone close to me might be having one right now.

Answer D: Stroke is the third leading cause of death, after coronary heart disease and cancer. On average, someone in the United States has a stroke every 40 seconds. More women die of stroke than of breast cancer.

3. Which organ does stroke affect?

  • Brain
  • Heart
  • Lungs
  • Muscles
  • Cricket bat

Answer A: Brain, Brain, Brain.

4. How do you diagnose Stroke?

  • Stroke is painful, chest pain may occur.
  • Stroke can cause a lot of symptoms like weakness, numbness, slurred speech etc.
  • Stroke can’t be diagnosed it is happening quietly inside the body.
  • Only doctors can diagnose it.

Answer B: Stroke can cause a lot of symptoms like weakness, numbness, slurred speech etc.  Most of the strokes are painless. Stroke can be diagnosed reliably by patients and their relatives. In fact, its easy to diagnose stroke, keep reading....

STROKE: REMEMBER THE 7 S METHOD TO DIAGNOSE STROKE

SUDDEN (symptoms usually start suddenly)
SLURRED SPEECH ( speech is not 
clear, as if drunk)
SIDE WEAK ( face, arm or leg or all three can get weak)
SPINNING (VERTIGO) and disbalance.
SEVERE HEADACHE
Sight ( sudden loss of vision)
SECONDS (note the time when the symptoms start and rush to the hospital).

5. Who is at risk of having Stroke?

  • Stroke affects old people only.
  • Stroke affects unhealthy old people.
  • Stroke can affect young and the old generation.
  • Babies don’t have a stroke.

Answer C: Up to one-third of stroke patients belong to the age group of 20 to 60. Even babies can have a stroke.

6. Is paralysis/ stroke treatable?

  • No way. It’s permanent.
  • May be, Ayurveda or homeopathy may help.
  • Yes,  Yes, Yes

Answer C: Yes. Newer treatment modalities have changed the paradigm of stroke treatment. Stroke is very much treatable and the patients do extremely well.

7. What should you do if someone close to you has a stroke?

  • Lay them on the floor and get them some water.
  • Wait for the symptoms to get better.
  • Ask them to sleep, may be they are tired.
  • Rush to the hospital.

Answer D: Rush to the hospital immediately. Don’t waste time. The longer you wait the more brain injury happens. Brain loses 1900000 brain cells every minute.

8. How bad is stroke?

  • Not really, no one dies of a stroke.
  • Stroke can kill you!
  • The stroke will get better, just stay calm.
  • Stroke is like flu. It will pass over.

Answer B: Over 15% of people who have had a stroke die within 30 days, and 15-30% of people who survive a stroke are permanently disabled.

9. Is it worse in women or men?

  • Doesn’t matter.
  • Men
  • Women
  • Men have more strokes but, women die more often.

Answer D: Women have a higher stroke mortality rate than men. Six in ten stroke deaths occur in women, largely due to strokes occurring later in life in women, when strokes are more dangerous.

10. Is it preventable?

  • No, it’s your karma
  • Yes, of course, you don’t need a doctor.
  • I am not sure
  • It all in the genes.

Answer B: Yes, it is. Control BP, sugar and cholesterol. Stop smoking. Active life style and daily exercise prevent stroke. Some stroke may be genetic though.

11. Until how long is the recovery possible?

  • 1 week and then no recovery is seen.
  • 1 month
  • 1 year
  • 2 years.

Answer D: People seem to think that recovery is only possible for the first few days after stroke, however, patients can continue to recover with physical therapy for up to a year in most cases and sometimes recovery is seen even at 2 years.

Stroke SMART score:

0-4: Stroke Novice
5-7: Stroke Player
8-10: Stroke Pro
11: Stroke GOD