Delhi/NCR:

Mohali:

Dehradun:

Bathinda:

Nagpur:

Lucknow:

BRAIN ATTACK:

Recurrent Pregnancy Loss- What Do You Need to Know?

By Dr S.N. Basu in Obstetrics And Gynaecology

Apr 24 , 2018 | 2 min read

You are pregnant. Maybe you have been trying for a while or you have been lucky and could conceive straight away. Or it was unplanned --- but, all the same, you are thrilled. You are just getting used to the idea; your husband and family are excited. A new future stretches ahead.

And then it all goes wrong. You unfortunately miscarry. There’s no baby, no motherhood and often, lots of painful questions to answer. It is emotionally, physically & financially devastating to the couple & family.

Not everyone responds to miscarriage in same way and there is no right or wrong way. But for most, there is need to grieve and need of some information and answers to questions burning in their heart and mind.

Q1). What is recurrent miscarriage?

Ans)  Dr. Shistha Nadda Basu, Senior Director & Head of Department, Obstetrics & Gynaecology, Max Super Speciality Hospital, Shalimar Bagh, says Miscarriage is defined as the loss of a pregnancy before 26 to 28 weeks of gestation. Nearly 20% of pregnancies end in miscarriage, most often within first 12 weeks. Recurrent miscarriage, or habitual pregnancy loss, is defined as three or more consecutive, spontaneous pregnancy losses.

Q2). How frequent is the problem?

Ans) It is one of the common complications of pregnancy. It may also happen that approximately 25% of women who become pregnant will experience at least one miscarriage. However, recurrent miscarriage is seen in only 1% of couples.

Q3). Why need special care?

Ans) Most of the couples do not know whom to consult and what led to miscarriage.  The lack of explanation adds to the suffering and grief they are enduring . Usually doctors are able to offer little help except the advice to “try again”. At recurrent miscarriage centre we at Max Super Speciality Hospital, Shalimar Bagh provides dedicated counseling and consultation. There will be comprehensive investigations and dedicated treatment by our experts. Along with medical treatment we also offer support and care towards such patients.  

Q4). What are Causes?

Ans. There is no single cause for recurrent miscarriages. Depending on time of pregnancy loss, history and investigations, the main causes could be genetic, infective, hormonal, thrombophilic (blood clotting problems), structural, infective and many others. Many cases are unexplained with no apparent cause.

Q5). What is the successful pregnancy outcome rate in these clinics?

Ans)  Maternal and newborn health research has shown that most of the women who are referred to a tertiary recurrent miscarriage clinic worldwide later give birth to a live child. Hence it is highly recommended that such women should visit dedicated recurrent miscarriage clinics with recurrent miscarriage experts.

Q6). Do we have such dedicated recurrent miscarriage clinic in India?

Ans) Yes! At Max Super Speciality Hospital, Shalimar Bagh, we have a dedicated recurrent miscarriage clinic under guidance of senior consultant and miscarriage and high risk pregnancy specialist.

Q7). Which facilities are offered in this clinic?

Ans)  Max Super Speciality Hospital, Shalimar Bagh provides latest scientific evidence based approach towards recurrent miscarriage patients. As each patient is entirely unique in terms of their clinical problems hence dedicated consultations, targeted investigations, individualized treatment and care plan is offered to every couple. We are dedicated in diagnosing and treating miscarriages and provide you with the highest chance of having a successful pregnancy outcome. The clinic is supported by the state of art lab facilities, neonatal care and all modern facilities to look after the women in pregnancy and labour for successful neonatal outcome.